top of page

Trek Los Nevados v Kolumbii

V červenci 2019 jsme ušli překrásný trek v kolumbijském národním parku Los Nevados. Trek sice není pro každého a není nejjednodušší, problémy může dělat spaní ve stanu, chlad, vaření a nadmořská výška až 4100 metrů, na druhou stranu ho ale s dobrým vybavením, trochou zkušeností a správnou aklimatizací zvládne každý průměrně zdatný chodec.



Doprava na trek

Výchozí bod je půvabné horské městečko Salento. Zde můžete strávit den či dva, projít si centrum, navštívit kávovou plantáž. Nebo se sem vraťte po treku a trochu si odpočiňte. Na samotný trek si odsud můžete vzít jeep, který vás odveze za 4000COP do Cocory. Jeepy jsou velmi dobře organizované a oficálně odjíždí z náměstí každou hodinu (vždy v celá:30). Neoficiálně jezdí kdykoliv, kdy se nashromáždí dostatek lidí. Okolo deváté ráno, tedy ve chvíli, kdy většina baťůžkářů dosnídá, a vydá se na svůj výlet, se na náměstí tvoří na jeepy fronty.


Dalších 10km se tedy jede po asfaltové cestě jeepem. Dostanete se na parkoviště, u kterého je spousta restaurací, několik ubytoven, turistické informace. Můžete se dále vydat na různé treky. Nejoblíbenější je okruh, který vás za jeden pohodový den provede údolím Cocora. Vstupné je (v porovnání s NP Iguaque, kde je jednodenní Trek k Laguně za 55 000) velmi nízké, záleží na zvolené trase, protože park patří více subektům a tak se platí vstupné 2x, celkově 7 000COP.


Parkoviště se nachází ve 2300 metrech a vám po příjezdu již nic nebrání vydat se do údolí Cocory a oblasti Los Nevados s několika sněžnými vrcholky nad 5000. Na některé z těchto vrcholků (Nevado del Tolima či Nevado de Santa Isabel) se lze s průvodcem dostat, cena může být všelijaká od 1 500Kč až po 15 000 Kč.



A jde se do kopce

My jsme přijeli až ve 12 a tak byl naším cílem Estralle de Aguas, asi 9km s převýšením 1200m nahoru a 200m dolů, stoupání je to poměrně náročné, dostanete se do 3300 metrů. Žije zde rodinka, u které se sice nesmí spát, nám pán po chvíli, co jsme u něj na zahradě smutně seděli, poradil, že můžeme stan postavit asi 30 metrů za jeho pozemkem, u říčky.


Druhý den začíná několik hodin dlouhým stoupáním, které nás vyneslo až do 3800 metrů, výstup je horší díky neuvěřitelně zablácené cestě (něco takového jsem ještě neviděl, možná pokud několik dní neprší, což se za nás pobyt v Kolumbii nestalo, je cesta lepší).


S deštěm je to celkově poměrně zajímavé, neboť jsme v Kolumbii v červenci, v období sucha (i naše mapa ukazuje na červenec sluníčko), zatím však prší každý den několik hodin. Modlíme se, aby v noci pořádně pršelo, znamená to totiž pak větší šanci hezkého dne. Každopádně, pokud hodně prší, vůbec k Estrella de Agua nechoďte. Obejděte celou tuto trasu severnější cestou, které vás povede z Cocory přímo k La Primavera.



Po výstupu vás čeká ještě pár kilometrů po relativní rovině až k dvěma ubytovacím zařízením – La Primavera a la Playa (postel 25 000, jídlo 10 – 12 000, čaj 2 000, sprcha 4 000). Příjemnější lidé a lepší jídlo nám přišlo v La Playa. Nelze však spoléhat na to, že budou mít volné postele (může být hodně zájezdů, které je mají zabookované), a tak je nezbytné s sebou táhnout kempovací vybavení.


Tyto dva dny lze zvládnout v jednom, my ale první den začali až v poledne, proto tedy rozdělení do dvou.



Pokračujeme po rovině

Další den bude sice na kilometry delší, než ty předchozí, terén bude ale příjemnější a stoupání nebude tolik. Cesta pokračuje ještě několik km po relativní rovině, než se začne stoupat k Laguně Encanta (3970mnm). U laguny se dá kempovat, není to však nic extra, neteče tu pitná voda, je to vysoko, na větrné a chladné planině.



Pak pomalu po loukách sestoupíte o pár set metrů, načež zahnete doprava přes 2 říční kaňony, pak vás čeká 200m převýšení do kopce. Pak ještě asi kilometr po celkem rovné cestě až do zlatého hřebu cesty – horkých pramenů. Spaní zde je možné jen ve stanu (10 000COP osoba) a to ve výšce 4030mnm, ale prameny stojí za to, stan si můžete postavit klidně metr od bazénku, takže dnešní noc nebude přes nejvyšší výšku nejchladnější (prameny okolí o několik stupňů oteplí).



Zakončení treku

Nabízí se varianta, pokud máte všechny věci u sebe, pokračovat další den až do osady Juntas, kde můžete vzít jeep či autobus a jet dále, můžete se odsud přes město Arménia autobusy i vrátit do Salenta. My jsme se ale rozhodli vrátit pěšky do Cocory a pak jet jeepem do Salenta, kde máme auto. Ušli jsme tedy 2 předchozí dny v jednom a vrátili se do Estrella de Agua. Bylo více klesání než stoupání a časově se to dá bez problému, nejhorší část je však, opět zdůrazňuji, poslední 2,5km k Estrelle. Cesta v lese je díky dešti opět neuvěřitelně blátivá, několikrát na blátě padáme což má neblahé důsledky na naše oblečení a těla.


Značení

Celá cesta je velmi dobře značena, je jen málo odboček a náš trek následuje zpravidla hlavní cestu. Na místech, kde můžete zapochybovat, bývají šipky a cedule, které bývají ostatně pro ujištění trekera podél celé cesty. Přesto je dobré si v infocentru koupit za 10 000 pesos mapu a také mít offline mapy (maps.me nebo mapy.cz), které vám budou přesně ukazovat i vaši pozici.



Pokud byste se báli jít sami, organizovaná cesta přes místní CK pro 2 lidi na 3 dny k pramenům a přes Juntas do Salenta stála na osobu 1 100 000 COP.


Co s sebou

Pokud chcete spát v kempech ve 4 000 metrech, tak je třeba spacák s komfortem 0 – -5. Dobré trekové nepromokavé boty (klidně vyšší), nepromokavé teplé kalhoty, péřová bunda, mikina, triko, kraťasy, termo prádlo, teplé ponožky, vařič, plynová bomba, jídlo.

Pokud byste chtěli jít na některou ze sopek, tak je to povoleno jen s průvodci a přes místní cestovní kanceláře, které vám s radostí většinu věcí půjčí, měli byste si ale vzít i vlastní čelovku.


Počasí

Přes den bývá většinou na triko/mikinu a kraťasy, výjimečně kalhoty. Přes noc může teplota klesnout k 5°C, níže pravděpodobně ne. Počasí se může měnit co čtvrt hodiny, tak jako tomu je na horách všude, na to je třeba myslet a dávat pozor.



82 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page