top of page

Srí Lanka

Srí Lanka je nádherná země, spojuje se tu snad vše, co by člověk na cestách mohl chtít – kulturu a historická města, hory a čajové plantáže, úžasné pláže, skvělé jídlo a milé lidi.



Organizace cesty

Na Srí Lanku jedině letecky. Z naší krásné země létají s přestupy například Emirates, Flydubai, Airarabia, Qatar, Turkish a další. Cenově to vyjde zpravidla na 12-16 000, záleží na dopravci a termínu, pokud jste flexibilní, dobře pro vás.


Počasí je proměnlivé, nahodilé, v každé části ostrova jiné. Je to způsobeno tím, že více monzunů přináší na Srí Lanku déšť, díky čemuž nelze jednoznačně určit, kdy je nejlepší doba k návštěvě, záleží prostě na tom, kam chcete hlavně. Na jihozápadě prší spíše květen – září, kdeždto na severovýchodě prší hlavně od září do ledna.


Vízum lze získat online na stránkách http://www.eta.gov.lk/slvisa/ za 35USD, další možností je vízum při příletu, to však vyjde dráže.



Ceny

Na Srí Lance se platí Rupiemi. 1CZK = asi 7,5LKR (prosinec 2018) Místní doprava 100km: 25KČ Ubytování 2lůžkový pokoj průměrné kvality 500-1000KČ Bufféé v luxusní restauraci: 150KČ Oběd v levné restauraci: 40Kč Láhev piva (0,6L) v obchodě: 30Kč Láhev piva (0,6L) v restauraci: 80Kč Voda v obchodě (0,5L): 5Kč Mango: 10Kč Kokos na pití: 12Kč Masáž: 500Kč Krabička cigaret: 150Kč (to není vtip, vláda bojuje proti kouření, zásobujte se a cigarety můžete používat jako dárky pro místní)


Doprava

Doprava je možná několika způsoby – při velkém počtu lidí turistický autobus, který si můžete pronajmout i s řidičem, při menším počtu lidí auto, které si můžete pronajmout i s řidičem.  Na Srí Lance funguje naprosto skvěle místní doprava, hlavně tedy autobusy, spoje jsou logicky sestaveny a nemají příliš velké zpoždění, navíc jsou autobusy levné a místní vám rádi pomohou najít ten správný.


Vlaky na Srí Lance jezdí a mohou být i pohodlné, pokud máte místo na sezení. Mohou být i velmi nepohodlné, narvané lidmi. Jedním z oblíbených zážitků na Srí Lance je projížďka v horách mezi čajovými plantážemi, pozor však na to, abyste nikam nespěchali, vlaky v horách mají často i několik hodin zpoždění, obsluha nádraží většinou vůbec netuší, kdy vlak přijede, a tak vás bude ujišťovat, že to bude za chvilku.

Tuktuky jsou dobrou možností dopravy na blízko, jsou levné a jsou všude, kde se vyskytují lidé.


Půjčit si motorku nebo i tuktuk je možné, budete ale potřebovat mezinárodní řidičský průkaz. Připravte se také na řízení na levé straně silnice.



Kuchyně

Srílanské jídlo obecně je dosti pálivé, místní si už však zvykli na to, že turisté mají s čili problémy, a tak v turistických jídelnách vaří nepálivě. Pokud však budete chtít jíst jako místní lidé, připravte se, na pravé srílanské pálivé jídlo. Nejznámějším pokrmem, který však ve svém názvu může zahrnovat i desítky jídel je Rice and curry. Curry znamená v podstatě omáčka a tak může jít o rýži s mnoha různými omáčkami – třeba rybí, kuřecí, ananasové, mangové, bramborové, čočkové, jackfruitové, chlebovníkové, a další…


Dalšími známý pokrm je Kottu roti, sekaná moučná placka s různou zeleninou či masem a omáčkou. Obecně je oblíbené roti (placka), často nasladko – například banánové. Dále je specifická srílanská snídaně – placky tzv hopper – placky z rýžové mouky a kokosového mléka, které se mohou jíst na slano nebo i na sladko. Další jídlo, které má svůj původ v Indii je Byriani.



Zdraví

Nepijte vodu z vodovodu, raději si s ní nečistěte zuby. Co se očkování týče, doporučuji určitě žloutenku A a břišní tyfus. Ke zvážení pak je ještě žloutenka B nebo vzteklina.

Největším nebezpečím, řekl bych, jsou právě infekční nemoci od psů a opic (vzteklina), právě opice mohou být nebezpečné, jsou totiž všude, vyskytují se ve velké blízkosti lidí a mnohé si založili své živobytí na tom, že lidem něco kradou. Hlavně pokud má opice hlad a něco ve vaší ruce, na vašem batohu, nebo třeba v kapse, jí připomíná jídlo, může být nebezpečná. Pozor na opice!


Bezpečnost

Pozor si dávejte na silniční pravidla, moc totiž neplatí a ještě k tomu se jezdí nalevo.

Nenechávejte si peníze na hotelových pokojích, občas se totiž ztratí a už se nenajdou.

Osamělé cestovatelky – Srílančané jsou sice velmi milí a přátelští (k mužům), jsou však také velmi často dosti úchylní (k osamělým ženám). Na Srí Lance je totiž sex až po svatbě a místní muži nějak z Hollywoodských filmů odpozorovali, že u nás spolu lidé spí na potkání, což v praxi přináší spoustu problémů. Řešení je jednoduché – přijet se větší skupině a vypadat zadaně.


Náboženství a tradice

S náboženstvími je na Srí Lance spojeno velké množství pravidel a věcí, které by měl turista dodržovat. První věc se týká oblečení, zahalená ramena a kolena jsou povinností téměř v každém svatostánku (ikdyž například na hinduistickém ostrůvku, kde uctívají Nágy, se z nějakého důvodu může do chrámu jen bez vrchního oděvu – platí u mužů)

Na posvátných místech se chodí bez bot, může to být zezačátku nepříjemné, ale člověk si na to zvykne, a nakonec si to užívá.


Okolo buddhistických posvátných staveb, soch,… se chodí vždy po směru hodinových ručiček. Nikdy se nesmíte fotit zády k Buddhovi, abyste předešli sporům, raději se s Buddhou nefoťte vůbec.



Co byste ještě měli vědět

Zásuvky jsou na Srí Lance pomocí tužky či špejlete funkční i pro naše přístroje. Novější zásuvky dokonce fungují bez manipulace s propiskou.

Záchody jsou na hotelech a v restauracích našeho typu, na místech, kde se vyskytují spíše místní, jsou turecké záchody.


Spropitné je důležitou součástí každodenního života, mnohé restaurace si účtují service charge, hlídači boty u chrámu se platí zhruba 50 Rupií, hotelovému nosiči kufru 100 Rupií, hlídači záchoda 20 Rupií (píši záměrně hlídač záchoda, protože jeho práce zpravidla spočívá v sedění před budovou).


Wifi je dostupná skoro v každém hotelu, restauraci, je však dost často nepochopitelně mizerná, oproti tomu data jsou levná a fungují téměř všude, doporučuji sim Dialog, klidně hned na letišti.


Destinace

Anuradhapura

Jedny z nejstarších staveb starověku a největší stúpy světa, neuvěřitelné, kolik milionů cihel bylo použito na jednu stavbu. Vstupné pro cizince 25usd, možné navštívit během jednoho odpoledne.


Polonnaruwa

Novější hlavní město země, kde jsou dochovalejší a komplexnější památky, než v Anuradhapuře, palác, bazény a nádrže, chrámy, Buddhové a stúpy, stačí tak 3-4 hodiny. Pokud hodláte navštívit jen jedno z hlavních měst, doporučuji Polonnaruwu. Vstupné 25usd.



Sigiriya

Rulová skála Sigiriya ční 200 metrů nad okolní krajinu, jakoby tam vůbec nepatřila. Na vrcholu tohohle obrovského balvanu bylo před mnoha stoletími hlavní město, dodnes je však záhadou, jak tam mohli starověcí stavitelé vytahat 3 miliony cihel. Ze shora je krásný výhled a vstup je 30usd.



Kandy

Kulturní centrum země je místem, které jako poslední na celém ostrově odolávalo koloniálním dobyvatelům. Na to je dodnes patřičně hrdé, je hlavním městem centrální části ostrova a je domovem nejposvátnější relikvii země – Buddhův zub je uložen v nejposvátnějším Chrámě Buddhova zubu.


Hory

Hory jsou na Srí Lance něco neuvěřitelného, naprosto úžasné, nádherné. Ostrov je menší, než naše republika, avšak od mořské hladiny tu v centru země hory dosahují až 2 500 metrů. Hory jsou plné lesů, zvířat, jsou poseté vesničkami, proťaté železnicí a posázené čajovými plantážemi.



Adamova hora

Nejposvátnější hora na Srí Lance je ta Adamova, neboli Šrí Pada. Tohle místo je posvátné jak pro buddhisty, tak pro hinduisty, křesťany i muslimy, a těší se tedy velké vážnosti. V poutní sezóně na ní každý den jdou tisíce lidí, někteří na ní byli ve svém životě nespočetněkrát. Na vrchol vedou shody a tak je výstup sice fyzicky náročný, ne ale technicky.


Haputale

Haputale je malé horské město s dvěma většími horskými hotely a pár dalšími místy na spaní. Je to dobrá základna pro výlety na Lipton seat či Hortonovi pláně. Můžete sem dojet jak autobusem, tak vlakem.


Ella

Mezi turisty daleko oblíbenější, než Haputale, je Ella. Je to hlavní baťůžkářské centrum hor s mnoha hostely, bary, restauracemi. V pěší vzdálenosti od centra je Malá Adamova hora, která nabízí krásné výhledy na okolí. Delší trek pak vede na Ella Rock. Je to sice příjemná několikahodinová procházka, výhled se však nevyrovná Malé Adamově hoře. Směrem do nížin pak můžete navštívit vodopád Ravana Ella.


Hortonovi pláně

Jeden z nejkrásnějších národních parků Srí Lanky. Hortonovi pláně mají díky své vysoké nadmořské výšce a deštivosti naprosto jiné klima, než zbytek ostrova. Můžete se procházet kolem stromových kapradin, rododendrónů či vidět jeleny sambar. Trek vás povede kolem nádherného výhledu Konec světa, kde se srílanská vysočina z ničeho nic propadá do teplých nížin.



Lipton seat

Sir Lipton byl jedním z průkopníků čajového průmyslu v Anglii. A tohle bylo jeho oblíbené místo, kde je dodnes vyobrazen, jak sedí na lavičce, a kochá se svým panstvým. I zde hory najednou upadají do nížin, sráz je ale pozvolný a posázený čajem.



Jaffna

Jaffna je hlavní město tamilského severu. Jakožto místo, kde se do roku 2009 válčilo, byla donedávna turistům uzavřena. Turistů tu však pomalu přibývá a s nimi i zázemí.


Trincomalle

Trincomalle je důležitým námořním přístavem země, kde se také nachází jedinečný hinduistický chrám a jedny z nejhezčích pláží na ostrově, které navíc nejsou turisty příliš poznamenány.


Sinharaja

Deštný prales Sinharaja je národní park a to díky své jedinečné flóře a fauně. Můžete si dát několikahodinnový trek s průvodcem zakončený koupačkou ve vodopádech, nebo v národním parku strávit i více dní.


Mirissa

Jedna z nejoblíbenějších plážových destinací na ostrově je Mirissa. Vyhlášená je svými četnými bary, skvělými podmínkami pro surfování (záleží na ročním období) a krásnými plážemi.


Unawatuna

Jedna z nejhezčích pláží Srí Lanky je navíc také jednou z nejklidnějších, co se vln týče. Leží totiž v zátoce a ta vlny tlumí. Unawatuna tedy není příliš zajímavá pro surfaře, spíše pro rodiny s dětmi a plavce.


Galle

Starobylé přístavní město Galle se rozprostírá na nevelkém výběžku a je obehnáno hradbami, které ho z velké části dokonce ochránili před tsunami. Uvnitř hradeb se nachází několik kostelů, buddhistických chrámů i ex-kostel předělaný na mešitu. Spousta budou se zachovala z koloniálních časů, nebo byla renovována a můžete si odpočnout v četných kavárnách.



Hikkaduwa

Jedna z prvních pláží, kam mířili cizinci, je právě Hikaduwa. A těmi cizinci byli hippies v 60.letech. Dnes je Hikkaduwa stále párty pobřežní destinace. Jsou zde dobré vlny a je vhodná pro surfery. Nevýhodou je silnice, co vede kolem pláže

267 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page