top of page

Laos

Když se zeptáte cestovatelů na jejich oblíbenou zemi, většina začne s tím, že každá je krásná a má něco do sebe, potom dodají, že přeci jen některé země mají radši. Pro mě patří mezi nejkrásnější země, které jsem navštívil, a pravidelně navštěvuji Laos.


Někdy je těžké říci, co přesně je důvodem lásky k dané zemi či místu, někdo může říkat, že to je jídlo, památky, moře nebo příroda, nakonec to však bývá směť všech různých věcí a hlavně to, jak se člověk na daném místě cítí, co mu to místo dává.


Laos je země asi 3x větší než Česko, má však zhruba 7 milionů obyvatel. Je tedy poměrně řídce osídlen, jeho hlavní město Vientiane je menší než Praha. Většina země je kopcovitá, zalesněná, těžko dostupná. Laos nemá moře a tak ho navštěvuje daleko méně turistů, než třeba Vietnam či Thajsko (jedna z velkých výhod).



Cestování

Do země se dostanete buď letecky s přestupem v Bangkoku, Hanoji nebo jiné blízké metropoli, nebo po zemi z Thajska, Kambodže, Vietnamu, nebo Číny. Budete potřebovat 2 fotografie a na vízum, 30 dolarů + možná další drobné dolary jako úplatky celníkům (ty fungují jak kde a je asi lepší je zaplatit).


Mentalita

Laos je stále socialistickou republikou, i když změnami k tržní ekonomice prochází podobně jako Vietnam již od osmdesátých let, podobně jako ve Vietnamu či Číně nejsou však ekonomické změny příliš doprovázeny změnami politickými.


Laosany jako „líné“ popisovali již Francouzi a léta komunismu tomu asi nepřidala. Je tedy důležité při jednání s Laosany chápat to, že hlavní je pro ně mít svůj klid, pohodu, věci tu vždy nějak dopadnou. Nikdy nekřičte, hádat se také většinou nemá smysl. Místním je totiž velmi často úplně jedno, že jste si zaplatili nějakou službu (hotel, dopravu) a nesprávným chováním byste mohli jejich náklonost nadobro ztratit.


Několikrát jsem byl svědkem toho, že na jedno místo v autobuse bylo prodáno omylem více lístků. Druhý příchozí pak má většinou smůlu, naposledy tak francouzský pár v nočním autobuse z Luang Prabang do Vientiane dostal místo docela pohodlného lehátka plastovou židličku, řidič se tomu od srdce zasmál, rozpřáhl rukama na znamení, že nic nenadělá, a šel zpět k volantu.


Stalo se mi, že jsem jako průvodce koupil 15 lístků na autobus, někdo ale asi udělal chybu a tak jsme jeli dvěma minivany. Jindy jsem zase objednal minivan pro 13 lidí a přijel devítimístný. Na mou nervózní otázku co to má znamenat mi s pokrčením ramen bylo řečeno: „my jsme mysleli, že se tam vejdete“.


Minule zase loď z Pakbeng do Luang Prabang odjela o 15 minut dříve a zcela jistě nechala některé baťůžkáře, kteří jsou zvyklí chodit na poslední chvíli, za sebou. Tohle jsou přesně ty drobnosti, které nezkušeného návštěvníka mohou dovádět k šílenství, po nějaké době si na ně však zvyknete a nakonec vám ta místní nahodilost a improvizace chybí.


Socialismus

Dodnes také fungují zajímavá pravidla obchodu, například trs banánů na trhu stojí danou cenu a nezáleží přitom, jestli je trs tvořen 20 či 10 banány. Malá papája stojí stejně, jako velká papája, protože je to papája. Většina stánků v okolí, nabízí naprosto stejné menu za naprosto stejnou cenu, Laosané si tedy nekonkurují. O tom jsem se přesvědčil, i když jsem si chtěl na 4 000 ostrovech půjčit kolo, všechny půjčovny je měli přesně za 10 000.


V Laosu přežil nejtěžší komunistickou dobu po krátkém období represí i buddhismus. Ten je dodnes nejdůležitějším náboženstvím země, je tu i pár křesťanů (hlavně mezi Hmongy a Lay), a velké množství obyvatel tvoří animisté, jde většinou o příslušníky zaostalejších etnických skupin žijících tradičním způsobem života. Někdy je naprosto neuvěřitelné, co se o jejich způsobu života dozvíte.


Klid

Nechci navodit názor, že Laosané jsou hloupí a pomalí, bylo by to zjednodušení celé situace. Důležité ale je, že mají rádi svůj klid a preferují ho nad materiální rozvoj. Místní, oproti třeba Kambodžanům, ani příliš nesmlouvají, ceny nastavují celkem férově od začátku.



Změny

Když jsem byl v Laosu poprvé, myslel jsem si, že sem nikdy nemohou přijít změny a modernizace. No spletl jsem se a i Laos se začíná rapidním stylem měnit. Vše je spjato se severním sousedem, Čínou, která skoupila v Laosu spoustu území, pomohla dovést elektřinu i do zaostalých vesnice, vykácela lesy a zasadila banány. Za pár let se do Laosu bude z Kunmingu v jižní Číně jezdit rychlovlakem.


Doprava

V Laosu příliš nefunguje hromadná doprava, MHD jezdí snad jen ve Vientiane a to pouhých pár linek, meziměstská doprava pro Laosany se rozvíjí posledních pár let a je na mizerné úrovni. Zato však jezdí turistické autobusy či minibusy, říkám jim turistické, protože je využívají hlavní turisté. Když je místo, berou po cestě i místní.


Cena takových autobusů a minivanů je docela vysoká, alespoň tedy pro cizince. Mohlo by vás tedy napadnout to neobjednat přes hotel, ale přímo na nádraží, tím musíte přeci ušetřit, nebo snad ne? Omyl, cena bude stejná na hotelu i na autobusáku, s tím rozdílem, že pokud to koupíte na hotelu, máte v ceně dopravu na autobusák. Jak je to možné? Hoteliéři mají velkou provizi, kterou vám ale prodejce jízdenek při nákupu na nádraží nedá, vyplatí se tedy vždy nakupovat na hotelu.




Jídlo

Jídlo je v Laosu skvělé, kombinuje kuchyni thajskou (s Tháji mají Laové společné kořeny) a vietnamskou, po svém ji pozměňuje a vylepšuje. Národním jídlem je laap, salát z mletého masa (ideálně vepřové) a máty s lepkavou rýží. Tohle jídlo se považuje za 100% laoské, další laoskou specialitou je pálivě kyselý papájový salát. Většinu živočišných bílkovin získávají Laosané z ryb, které umí výborně upravit. Všude jsou k dostání výborné polévky ve vietnamském či thajském stylu, po Francouzích tu zbyly bagety a nejlepší desert je jistě lepkavá rýže s kokosovým mlékem a mangem.


Co navštívit

Navštívit doporučuji úplně všechno, čím dál od civilizace, tím lépe. Hlavní město Vientiane jistě stojí za návštěvu, není však ničím specifické oproti jiným asijským městům. Krom několika klášterů a chrámů můžete navštívit kuriózní Buddha park.


Úžasnou atmosféru má menší královské město Luang Prabang, i přes to, jak je turistické, si uchovává svůj půvab. Běžte se podívat do paláce, muzea etnických skupin či muzea nevybuchlých bomb UXO. A pokud máte rádi vodopády, Tad Kuang Si patří k těm nejkrásnějším v Laosu.


Ještě severněji je městečko Luang Namtha, odkud se podnikají úžasné výlety do přírody – můžete si nakombinovat rafting, trekking v džungli, zipline, spaní v domorodých vesnicích, a podobně.


Východně od Luang Prabang leží zajímavé město Phonsavan, výchozí bod pro návštěvu mystických Planin džbánů. To však není vše, co můžete u Phonsavanu vidět, jsou tu také zajímavé jeskyně, vodopády, horké prameny, či vesnice etnických skupin.



Nad Vientiane pak leží město Vang Vieng, kdysi ráj hippies, dnes ráj Korejců a Číňanů, ti s oblibou skáčou v záchraných vestách ze stromů do Modrých lagun a prohání se po městě v bugatkách. Vang Vieng však nabízí mnohem více, je tu neuvěřitelné množství nádherných jeskyní, vápencových skal a hor, řeka, která městem protéká a která se dá sjíždět.


Skoro až na jihu země leží Pakse, které je spíše známé jako výchozí bod při návštěvě planiny Bolaven – půjčte si motorku na pár dní a náhorní planinu si projeďte. Nezapomeňte se zastavit u Captain Hooka, který vás provede po své vesnici, zastavte u nádherných vodopádů, kterými je planina prošpikovaná, zajděte si na tour po kávových plantážích s ochutnávkou, a nějakou tu kávu na doma si tu kupte. Jižně od Pakse je Wat Phou, nejkrásnější khmérský chrám na území Laosu.




Až úplně na jihu země se Mekong tříští na mnoho ramen, mezi kterými jsou ostrovy, ostrůvky, skalky. Tomu se souhrnně říká Čtyři tisíce ostrovů. Celá oblast je velmi turistická, avšak o svou krásu nepřišla. Přespat můžete třeba na ostrově Don Det a nezapomeňte se jet podívat na některé z vodopádů na Mekongu.


Co dělat

Nechte si na Laos dostatek času. Ideální je mít alespoň měsíc, můžete zpomalit (až na laoskou úroveň) a užít si všeho, co Laos nabízí. Můžete klasicky cestovat, jezdit po městech, navštívit odlehlé vesnice místních kmenů, vidět desítky dech beroucích vodopádů. Pokud jste dobrodružnější povahou, doporučuji si koupit či půjčit motorku a vše to projet na dvou kolech.


Mladí Laosané (především Hmongové) vidí svou budoucnost správně v učení se cizího jazyka, zároveň v Laosu zakotvila velká spousta cizinců, kteří chtějí těmto dětem pomáhat a tak otevřeli různé anglické školy a doučování (také čínské, korejské, další), vše zdarma. Jak můžete pomoci vy? Stavte se v jejich škole a konverzujte anglicky s dětmi, je to překrásná zkušenost. Nebojte se, že nebudete vědět, o čem mluvit, děti se budou jistě zajímat o to, jak se žije u nás a naopak, vy zjistíte spoustu nových věcí o tom, jak se žije tady u nich.



Co nedělat

Vyhněte se sexuálnímu turismu.

Nekupujte si nic od dětí (mají být ve škole a ne prodávat místo rodičů, když si od nich něco koupíte, tenhle byznys podpoříte).

Mějte respekt k mnichům (hlavně při ceremoniích jako je ranní dávání almužen)


Závěrem

Laos je nádherná země, do které se vždy rád vracím, i kdyby jen na pár dní. Doufám a věřím, že Vás dobdrodružné povahy, kterým jde spíše o přírodu a bezprostřední setkání s místními, o to, něco si z cestování vzít, že jsem Vás trochu motivoval k návštěvě téhle často opomíjené země. Laos čekají v následujících letech turbulentní změny, které jsou jistě třeba. Snad si však zachová to dobré a krásné.

78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page